Tedavide kullanılan kök hücreler, kişinin kendi vücudundaki organ ve dokulardan elde edilir.
Saç tedavisi için karın bölgesinden alınan yağ dokuları veya kulak arkasından alınan dokular tercih edilir.
Saç için kök hücre tedavisinde amaç dökülmeyi durdurmak değil, zayıflayan saç köklerini güçlendirip canlanmalarını sağlamaktır. Saçta kök hücre tedavisi, saç ekimi operasyonundan sonra yapıldığında ekilen greftlerinin hızlı ve sağlıklı bir biçimde çıkmasını sağlar.
Günümüzde, özellikle çevre kirliliğinden ve sağlıksız beslenme ile birlikte oluşan vitamin eksikliğinden dolayı saç kökleri zayıflar. Sağlıksız, cılız ve mat saçlar tedavi edilmezlerse dökülmelere ve ilerleyen dönemlerde kalıcı kelliğe dahi neden olabilir.
Organik olarak saça uygulanan kök hücre tedavileri ile güçsüzleşen saçlar, tedaviden kısa bir süre sonra saçlar canlanır,gürleşir ve parlak bir görünüme kavuşur. Saç köklerinin güçlenmesi ile birlikte saç dökülmesi azalıp, ilerleyen dönemlerde olabilecek dökülmeler de engellenmiş olur.
Kök hücre nedir ?
Kök hücreler i vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. Organizma içinde yer alan tüm hücrelere dönüşebilen ve ana hücre olarak tanımlanan kök hücreler, vücutta ihtiyaç duyulan her bölgede yer alır.
Böylece hastalanan veya hasarlanan tüm doku ve organların yenilenmesinde rol oynar. İhtiyaç duyulan hücre tipine dönüşerek; hastalık, yaralanma ve diğer sebepler nedeniyle oluşan organ ve doku hasarı ya da kaybını onarır.
Bölünebilen yapıları sayesinde, aynı türden kök hücrelerin oluşumunda da rol oynarken aynı zamanda kas ya da kan hücrelerine dönüşebilirler. Pek çok farklı türü bulunan kök hücreler, kişi henüz anne karnında iken gelişimin ilk basamaklarında önemli rol oynayarak, organ ve dokuların oluşumunu sağlar.
Kök hücre tedavisi nedir ?
Kişinin kendisinden alınan dokulardan elde edilen kök hücrelerin ,hasarlı doku ve organlara uygulanarak ,hasarlı doku ve organlarının yenilenmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kök hücre tedavisi nasıl uygulanır?
Saça kök hücre tedavisi işleminin ilk aşaması, kişinin kendi vücudundaki bir bölgeden belirli bir miktar doku alınmasıdır. Alınan bu doku örneklerinin içerisindeki yağlar laboratuvar ortamında özel cihazlar ile işlemden geçirilerek kök hücreler ayrıştırılır.
Daha sonra enjekte edilecek saç derisine lokal anestezi uygulanır ve kök hücreler saç diplerine enjekte edilir. Kök hücreler enjekte edildikleri deriye tutunur ve buradaki saç köklerini uyarır. Onarılan saç kökleri ise canlanarak dökülmeyi keser, parlar ve gürleşir.
Saça kök hücre tedavisinden yaklaşık 1 ila 3 ay sonra kök hücreler çalışmaya başlar. Tedavinin etkisini tam olarak göstermesi 8 ayı bulabilir. Kök hücreler kendilerini düzenli olarak yenileyip onardıkları için saç kökleri de düzenli olarak onarılacaktır.
Kök hücre tedavisi kimlere uygulanır?
Kök hücre tedavisi saçları zayıflamış, saçlarında seyrelme ve dökülmeler başlamış kişilere saç köklerini güçlendirmek amacıyla uygulanır.
Saçlarını canlandırmak ve güçlendirmek isteyen, 18 yaşından büyük herkes cinsiyet fark etmeksizin bu tedaviyi yaptırabilir.
Kök hücre tedavisi ne kadar sürer?
Kök hücre tedavisine başlamadan önce işlem için gerekli olan dokunun kişiden alınması ortalama 10 ila 20 dakika sürer. Alınan dokuların laboratuvar ortamında kök hücrelerine ayrılması ve zenginleştirilmesi ise yaklaşık 1 saat sürer.
Ayrıştırılan bu köklerinin kişinin saç derisine enjekte edilmesi ise yalnızca 10 dakika alır. Kök hücre ile saç tedavisi işlemi toplamda 1-1.5 saat içerisinde tamamlanmış olur.
Kök hücre tedavisi saç dökülmesini önlemede etkili midir?
Saça yapılan kök hücre tedavilerinde amaç saç köklerini güçlendirmek ve çok daha sağlıklı hale getirmektir. Hormonal nedenlerden kaynaklanan saç dökülmelerini ve kelliği kök hücre tedavisi ile önlemek mümkün değildir. Yoğun saç dökülmesinin yaşandığı bu durumlarda dökülme durdurulamaz ancak azaltılabilir.
İlaç kullanımı, çevresel faktörler, stres, yetersiz vitamin alımı gibi dış etkenlere bağlı olarak görülen saç dökülmeleri ise kök hücre tedavisi ile önlenebilir. Bu gibi dökülmeler kalıcı olmadığı ve saç köklerinin zayıflaması sonucunda oluşur. Saça uygulanan kök hücre tedavisi ile saç kökleri güçlendirilir ve dökülme engellenebilir.
Saça kök hücre tedavisi hamilelik ve emzirme döneminde uygulanabilir mi ?
Hamilelik döneminde, yağ alma işlemi sebebi ile kök hücre uygulaması önerilmemektedir. Emzirme döneminde ise hormonların etkisi hala devam ettiğinden tedaviye başlamak için emzirme sürecinin tamamlanması tavsiye edilir.
Kök hücre tedavisi kaç seans sürer?
Kök hücre ile saç tedavisi işlemi için tek seans yeterlidir. Kök hücre tedavisi sırasında saça gerekli olan vitamin ve minerallerin tümü enjekte edildiğinden, ikinci bir seansa gerek yoktur.